Новини

 

Візит Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Словенія до КНУ

16.05.2024

КНУ імені Тараса Шевченка відвідала Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Словенія Матея Превольшек.

Метою візиту до Університету 15 травня було обговорення питань двостороннього співробітництва в галузях освіти, науки та культури.

 

Під час зустрічі ректор КНУ Володимир Бугров висловив вдячність Послу Республіки Словенії Матеї Превольшек і в її особі всьому словенському народу за підтримку й допомогу Україні з перших днів російської агресії.

Пані Посол запевнила, що Словенія є незмінним другом і партнером України. Окрім гуманітарної та військової допомоги, йдеться про реалізацію спільних природоохоронних, екологічних, волонтерських та освітніх програм. Зокрема, щодо розширення співробітництва у сфері освіти між вищими навчальними закладами України та Республіки Словенія.

КНУ імені Тараса Шевченка є партнером за двосторонніми угодами з Університетом у місті Любляна та Альма Матер Европеа – Європейським центром у місті Марибор. На кафедрі слов’янської філології Навчально-наукового інституту філології КНУ діє освітня програма «Словенська мова і література та англійська мова». 

За словами присутньої на зустрічі завідувачки кафедри слов’янської філології ННІФ Олени Дзюби-Погребняк, Посольство Республіки Словенії в Україні завжди підтримувало Інститут філології.

«Зараз ми можемо говорити про бажання розширити співпрацю з іншими словенськими університетами. Ми тісно працюємо з Люблянським університетом – найвідомішим закладом вищої освіти Словенії та одним із найбільших у Європі. Ця двостороння угода чудово функціонує. Водночас нам було б цікаво налагодити зв’язки, наприклад, із Мариборським університетом – другим за розміром та віком університетом країни після Люблянського, де теж вивчається і досліджується слов’яністика», – говорить Олена Дзюба-Погребняк.

Ще один напрям, у якому можна очікувати на сприяння Посольства Республіки Словенії в Україні, – це відкриття українських студій і розвиток україністики в словенських університетах. Як зауважила завідувачка кафедри слов’янської філології ННІФ, україністики як фаху в закладах вищої освіти Словенії досі немає. До російської агресії проти України інтерес до української історії, мови та культури загалом у Словенії був незначним. Але війна все змінила: Україна для словенців більше не перебуває в тіні росії. Тож саме час підняти цю співпрацю на абсолютно новий рівень. 

Є також велика потреба в оновленні договорів між міністерствами освіти обох країн щодо стипендіальних програм та освітніх лекторатів. Інститут філології надзвичайно зацікавлений у тому, аби студенти-словеністи отримали можливість вивчати мову та культуру Словенії з допомогою словенських учених – безпосередніх носіїв мови.

«Ми сподіваємося на практичні аспекти співробітництва з пані Матеєю Превольшек у відповідних напрямах», – підсумувала Олена Дзюба-Погребняк.

У зустрічі також взяли участь проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) КНУ Ксенія Смирнова, заступниця начальника Відділу міжнародних зв’язків КНУ Надія Серьогіна, асистентка кафедри слов’янської філології ННІФ Леся Стеблина. 

 

Довідково:

Пані Матея Превольшек призначена Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Словенія в Україні у вересні 2023 року. Володіє багатим досвідом роботи в дипломатичній сфері. Символічно, що пані Превольшек почала свою кар’єру в Києві в якості співробітниці Посольства Республіки Словенія. Варто відзначити досвід пані Посла в роботі з країнами Глобального Півдня.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024